“L’Àpat Transgressor” uneix gastronomia i feminisme al CC El Sortidor

L’associació d’artistes i activistes de FemArt, juntament amb l’espai Ca la Dona, ha presentat una mostra de fotografies de diverses obres que van ser exposades l’any 2016 amb motiu de les Jornades Radical-ment Feministes. Aquestes consisteixen en un servei de taula que cadascuna de les artistes podia dissenyar i decorar lliurement, i que van servir per a mostrar a través de la cuina familiar i les tasques domèstiques -activitats històricament relegades a les dones– els sentiments que s’amaguen en el dia a dia de les creadores.

àpat_transgressor_peliagudes
Peça presentada per les artistes “Peliagudes”, amb un servei de taula que evoca els genitals femenins.

“L’Àpat Transgressor” s’emmarca dins del cicle “A Taula” que organitza l’espai Centre Cívic El Sortidor, i que engloba diversos actes que combinen la gastronomia i l’art. Aquesta mostra, en concret, està inspirada en la revolucionària instal·lació de Judy Chicago anomenada “The Dinner Party”, que en 1979 va crear una taula triangular amb tot d’elements que evocaven la forma i la genealogia de la dona.

A partir de la revisió d’aquell muntatge, FemArt va agrupar més d’una trentena d’artistes per a que cadascuna creés el seu servei de taula propi. Una vegada reunides totes les peces, l’organització les va exposar al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, en una instal·lació en zig-zag per a que no passés desapercebuda. En la mostra d’aquest any, però, només hi eren presents tres de les obres -les realitzades per les Peliagudes, Sabina Vilagut i Anna Fando-, mentre que les altres penjaven de la paret a mode de fotografies.

àpat_transgressor_el_sortidor
Fragment de la exposició fotogràfica al CC El Sortidor, que va recopilar els serveis de taula que les artistes van presentar l’any 2016.

La presentació de “L’Àpat Transgressor” va estar acompanyada d’un pica-pica i barra oberta amb copes de vi i cava, amb els que les assistents van poder brindar per celebrar l’èxit de la mostra. L’acte també va comptar amb l’actuació del duet Micono, que van estrenar-se en el terreny de la poesia musicada amb un toc especial: van substituir tots els instruments de percussió per estris de cuina i neteja, com a homenatge a la invisibilització de la feina de la dona en les tasques de la llar.

Aquí teniu el podcast de la notícia per escoltar-la:

Podeu veure un fragment de l’actuació de Micono, on musiquen “Cançó de Fer Camí” de la poetessa Maria-Mercè Marçal:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s