Barbes de Balena, un espectacle sobre la rebel·lió femenina

El Centre Cultural Albareda va acollir ahir al vespre Barbes de Balena, una obra teatral i musical que explica la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera, la primera dona que es va llicenciar en medicina tant a Catalunya com a l’Estat Espanyol. Aquesta té una duració de 1 hora i 10 minuts, temps en què les actrius exploren la vida de la doctora, però on també comparteixen records de les seves mares, àvies, besàvies i, en definitiva, de totes les dones que les han precedit i que les han marcat. Com elles afirmen, són “les nostres dones”.

DSC_0295
Barbes de Balena és un espectacle teatral i musical, acompanyat de música en directe.

La vida de la doctora Aleu no va ser fàcil. No era ben vist socialment que, durant el segle XIX, una dona es dediqués a la medicina. De fet, no estava ben vist que una dona no es dediqués a res que no fos el seu marit. És per això que Aleu va rebre crítiques i mirades escèptiques dels seus companys de classe, tots homes. Tot i això, ho va aconseguir: es va poder doctorar i, el que és més important, va poder exercir com a metgessa.

All-focus
L’obra explica de manera metafòrica com la cotilla oprimia la doctora Aleu.

La doctora es va especialitzar en ginecologia i medicina infantil i va representar una figura cabdal a la vida de moltes dones barcelonines, que molts cops no s’atrevien a visitar les consultes perquè els feia vergonya parlar amb homes sobre les seves malalties. A més, també estava compromesa amb el paper de la dona a la societat, fet que la va portar a ser professora d’higiene domèstica a l’Academia de Ciencias, Artes y Oficios para la Mujer, que pretenia fer que les dones aprenguessin diverses disciplines per poder sustentar-se econòmicament.

DSC_0310
Les actrius, Ariadna Cabiró, Núria Cuyàs, Cinta Moreno i Anna Romaní, saluden al finalitzar l’espectacle.

La representació, però, també parla d’altres dones que han marcat la vida de les actrius. Les seves mares, àvies i besàvies, aquelles dones que, tot i provenir de contextos diferents, les han marcat en algun aspecte de les seves vides. És aquesta fusió entre el passat i el present la que ens fa formular-nos la pregunta clau a què volen arribar les actrius: abans, les dones portaven cotilla. Però nosaltres, encara en portem?

La funció s’acaba. Són les 21.20h de la nit, la gent aplaudeix, els llums s’encenen i a totes les assistents ens sembla, durant uns minuts, que se’ns ha afluixat una mica la nostra cotilla.

__________________________________________________________________________________________

Podeu escoltar el PODCAST aquí:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s