Raquel Friera visibilitza les feines domèstiques amb una exposició a la Vireina

DSC_0275
Més d’una trentena de persones han assistit a la inauguració de l’exposició.

Aquesta tarda s’ha inaugurat One Year Women’s Performance 2015-2016 de Raquel Friera a la Virreina Centre de la Imatge. El projecte és una exposició fotogràfica que vol captar la feina que fan les dones en el seu dia a dia, com les tasques domèstiques, de cura… D’aquesta manera, Friera vol fer visibles aquestes feines que tantes i tantes dones es veuen obligades a compaginar amb la seva carrera laboral i que no són remunerades.

La inspiració del projecte

La idea de Fiera s’inspira en el projecte de Tehching Hsieh, un artista taiwanès que cada cop que es posava a treballar fitxava, simulant la feina dels industrials, i un cop acabava es feia una fotografia al costat d’un rellotge que recomptava les hores. Amb això volia demostrar les hores que duia treballant en les seves creacions i fer veure la impossibilitat de comptar tot el temps dedicat.

DSC_0284
Amb la mirada posada en Hsieh, Friera ha visibilitzat la feina no reconeguda de tantes dones.

D’una manera similar, Friera volia comptabilitzar les hores que tantes dones dediquen a les tasques de la llar. Tot i així, el procés de creació de l’artista és en certa manera diferent a la de Hsieh: Friera va seguir la vida de 12 dones i, durant un mes, cadascuna d’elles fitxava al començar una feina domèstica o de cura i després es fotografiava.

La intenció de l’obra de Raquel Friera

DSC_0278.JPG
L’obra està muntada en una sala de parets blanques amb quatre altaveus que emeten alhora diverses experiències de les dotze dones.

Amb aquest projecte, l’artista barcelonina reconstrueix una obra ja coneguda, però amb la intenció de fer-ho des d’una perspectiva de gènere. One Year Women’s Performance 2015-2016 posa sobre la taula la gran tasca que a dia d’avui les dones europees tenen a la llar i que les obliga a combinar la cura o altres feines amb la carrera professional.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s