Joana Biarnés exposa les seves millors fotografies al Palau Robert

DSC_0163
L’exposició consta de dues sales amb 90 fotografies dels personatges emblemàtics del segle XX que Biarnés va retratar.

Joana Biarnés ha estat pionera en el fotoperiodisme del nostre país. Va ser la primera dona en un món ple d’homes, demostrant que era tan capaç – o més- que tots els altres. Ara, el Palau Robert ret homenatge a la trajectòria de la fotògrafa i periodista amb l’exposició “Joana Biarnés. A contracorrent”. Noranta fotografies seleccionades per Biarnés inunden les dues sales de l’exposició oberta fins el 2 d’abril.

Biarnés i el retrat d’una època

Des de la inauguració de l’exposició, desenes de persones han volgut veure les fotografies de Biarnés per viatjar de nou a l’Espanya de la postguerra. I és que la fotógrafa terrassenca va retratar els personatges més destacats de l’època, des de Lola Flores o Rocío Jurado, a Orson Welles i Roman Polanski. Fins i tot, Biarnés va poder fotografiar als Beattles entrant a la seva suite quan eren de gira per Espanya.

DSC_0167
Biarnés va dedicar-se a diferents camps al llarg de la seva trajectòria, des d’esports fins a moda.

Ara, l’exposició “Joana Biarnés. A Contracorrent” viatja per la seva trajectòria al diari “Pueblo”, on va treballar des de 1963 fins a 1973. Aquells anys de finals del franquisme van marcar la seva obra, que va passar per tot tipus de seccions: esports, moda, societat… En Biarnés destaquen sobretot els retrats de personalitats del moment, però també s’hi veu reflectida una societat empobrida, amb ganes d’obrir-se al món i cap a la democràcia.

Coincidint amb l’exposició, s’ha presentat també el llibre que recull la mirada de la fotògrafa: “Joana Biarnés. Disparant amb el cor”. Com la mostra al Palau Robert, el llibre també recull l’obra de la primera fotoperiodista del país i destaca la seva gran feina en documentar la societat d’una època.

Ser dona en un món d’homes

DSC_0172

Joana Biarnés és ara un símbol del fotoperiodisme i també de l’apoderament de les dones. Va ser la primera fotoperiodista en un món molt masculinitzat. Tot i així, no destaca pel simple fet de ser la primera dona en entrar en aquest món, sinó perquè va ser pionera en tots els nivells de la seva professió.

Biarnés va rebre retrets, insults i fins i tot quasi va ser expulsada d’un camp de futbol pel simple fet de ser dona. Però incansable, la fotògrafa no va deixar de fer mai el que més volia i va deixar la seva mirada marcada en la història de tota una generació.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s