L’espectacle “Dona-foc” reivindica les poetesses a través del teatre

dona_foc_teatre_feminista
Les tres actrius es lliguen un llaç vermell en referència al famós pòster de propaganda feminista “We Can Do It!”

Maria Mercè Marçal va escriure aquests versos: “Vindicarem la nit i la paraula DONA. Llavors creixerà l’arbre de l’alliberament”. Amb una posada en escena senzilla, en un espai molt acollidor i en només 30 minuts, les actrius del grup Les Fugitives han retut homenatge a les grans poetesses de la literatura universal.

La poesia convertida en teatre

L’obra “Dona-foc: La Dona que es Crema” neix de la transformació de poemes escrits en un espectacle teatral on les tres actrius -Laia Pujol, Judith Corona i Maria Ten- interpreten, cadascuna d’una manera única i especial, el significat i les intencions darrere de cadascun dels texts. Amb tan sols un tamboret, tres llibres, unes bengales, una ampolla de vi i un radiocasset, Les Fugitives donen vida tant a poetesses actuals -amb noms com Margaret Atwood, Estel Solé o Primitiva Reverter- com a autores que han passat a la història de la literatura, entre les que trobem Elisabeth Jennings, May Sarton i la reconegudíssima catalana Maria-Mercè Marçal.

Sóc una, tota, dona; no tinc nom.

Podria dir-me tu, podria dir-me totes.


– Extret d’un poema de Primitiva Reverter.

Dissecció de l’obra

L’espectacle narra, a través dels poemes, diferents etapes de la vida de les dones, com són la menstruació, la maternitat i la menopausa; però també incideix en les seves preocupacions, les seves pors i els estereotips que se’ls imposa des de la societat. En els 30 minuts de durada de l’obra, les actrius viatgen a través de totes les emocions: gaudeixen la seva joventut, ploren les seves penes, riuen, sedueixen, somnien, s’enrabien, s’enamoren i, sobretot, descobreixen i fan descobrir a les assistents què vol dir, en realitat, ser una dona.

dona_foc_teatre_feminista_bengales
“Les Fugitives” encenent bengales durant l’espectacle.

L’espai que les protagonistes han escollit per a la representació, un petit però acollent bar i espai cultural del barri del Raval anomenat Inusual Project, ha contribuït a crear un ambient familiar i proper que ha aconseguit atrapar el públic des del primer moment i fins al final. Al acabar l’espectacle, les actrius han repartit una llista amb els diferents poemes i les seves autores, per a que les assistents que ho desitgessin poguessin saber els poemes d’origen dels versos que s’han recitat durant la representació.

Aquí teniu el podcast de la notícia per escoltar-la:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s