Les Cartografies del Desig tornen a Barcelona per recordar Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal

Avui la Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya s’ha tenyit de lila, color que tant Montserrat Abelló com Maria-Mercè Marçal van portar per bandera. Les autores han estat homenatjades en la darrera edicicó de Cartografies del Desig, un cicle de teatre de cambra que es va iniciar el 1997 i es va anar realitzant de manera intermitent fins el 2001. Aquest any i en motiu dels 20 anys de la primera celebració d’aquests, les entitats organitzadores han volgut recuperar el format d’acte i, amb aquest, retre homenatge a dos de les grans poetesses catalanes.

Assistents-cartografies.jpg
Les Cartografies del Desig van comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones.

Una fusió de disciplines

L’acte, organitzat per l’Institut de les Lletres Catalanes i el PEN català, d’entre altres, ha constat de dues hores en què s’han barrejat la dansa, la música i la literatura. Marçal i Abelló s’han vist reflectides en la dramatització d’una possible trobada l’any 1976 a les Primeres Jornades Feministes, organitzades per Aurèlia Capmany. Aquestes s’enmarquen en el què es coneix com a “maig de les dones”, el despertar del moviment feminista català a les acaballes de la vida del dictador Francisco Franco. I com que la poesia i la vida de les autores són dos elements indestriables, nosaltres recorrem a través de l’art la trajectòria vital de les dues autores.

foto-poeta.jpg
L’actriu Lluïsa Mallol també va participar de la dramatització de l’acte.

Les figures de les autores

Les vides de Marçal i Abelló són dos rius paral·lels que coincideixen en espais en concret, com ara LaSal, al Raval, un bar-biblioteca que les dues freqüentaven. Tot i ser persones molt diferents, comparteixen lluites. Al cap i a la fi, són dues dones que viuen temps convulsos per a Catalunya. Abelló viu la Guerra Civil i se n’ha d’anar a l’exili, fet que fa que es refugii en la literatura i que adquireixi una gran consciència com a catalana i com a feminista. Marçal, en canvi, viu les revoltes de la Transició i, durant la seva joventut, participa del moment d’efervescència dels moviments socials catalans. Això fa que aquesta autora sigui militant de diverses organitzacions d’esquerres i independentistes, com també d’associacions feministes. De fet, Marçal va ser una de les fundadores del Front de Dones del PSAN, que pretenia revaloritzar la figura de la dona dins els moviments polítics i socials, sovint dominants pels homes. Sigui com sigui, les dues autores representen marquen un punt d’inflexió en la seva època i són àmpliament conegudes pel seu compromís amb el país i el feminisme.

foto-programa.jpg
Els i les assistents a l’acte van poder gaudir d’un espectacle innovador.

El que és més important, però, és la capacitat de les dues autores per revaloritzar la figura de la dona, tant en clau de creadora de continguts com de protagonista, en la literatura catalana. Gràcies a les seves aportacions i a les de moltes altres autores, s’ha aconseguit fer que la dona sigui el subjecte del seu propi discurs, en comptes de ser un objecte per a admirar. Aquest llegat traspassa les línies del temps i ens arriba a nosaltres. Perquè, tot i haver estat escrits en una altra època, els poemes d’Abelló i Marçal encara són més vigents que mai.

___________________________________________________________________________________________

Podeu escoltar el PODCAST aquí:

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s