El Born CC ret homenatge la figura de Montserrat Roig

DSC_0117
Fins el 30 d’abril el Born Centre Cultural acull l’exposició “1977. Memòria i Utopia” sobre la vida i obra de Montserrat Roig.

Periodista, escriptora, antifeixista, feminista… totes aquestes cares de Montserrat Roig recull el Born Centre Cultural en una exposició titulada “1977. Memòria i Utopia”. A través dels seus textos, fotografies i les seves entrevistes, Barcelona recupera la figura polifacètica d’una dona que va marcar una generació.

Altres actes complementen l’exposició, com el cicle de taules rodones. Descobreix més aquí!

Preservar la memòria: la clau de Montserrat Roig

L’exposició ens guia a través de l’obra de Roig començat pel seu llibre Els catalans als camps Nazis. A través de les impactants imatges que l’escriptora i periodista va recollir en el seu volum, podem endinsar-nos de ple en la feina d’investigació que la va portar a viatjar per Europa a la cerca dels testimonis catalans que havien viscut l’horror nazi.

Caracteritzada pel seu treball metòdic, Roig va aconseguir recuperar la memòria d’un dels pitjors moments de la història contemporània. Com a antifeixista declarada, l’escriptora tenia clar quina era la seva missió més important: “La nostra tasca, la dels periodistes, dels escriptors, dels artistes, és aclarir les zones fosques de la memòria col·lectiva dels nostres pobles”.

DSC_0121
L’exposició recull les diverses facetes de Roig, com a escriptora, periodista i com a dona.

El periodisme de Roig

Com a periodista, Roig també va destacar pel seu programa Personatges. Emès durant només una temporada, el programa de TVE a Catalunya volia recollir les vides de les figures catalanes del moment. Tot i així, per motius polítics que no es van explicitar, l’emissió va quedar suspesa l’estiu de 1978.

Ara, però, el Born recupera algunes de les entrevistes més mítiques de la periodista. A través d’unes grans pantalles i les fotografies de Pilar Aymerich, amiga inseparable de Roig, apareixen els personatges catalans que van ser entrevistats per la periodista i escriptora barcelonina.

L’obra literària d’una època

L’exposició se centra especialment en l’obra que la va catapultar al món literari: El temps de les cireres, una obra sensible i reconeguda que va rebre el Premi Sant Jordi el 1976. Al Born es poden veure els seus manuscrits, les diverses edicions de l’obra i altres peces de la vida de l’escriptora.

Amb una mirada combativa i única, Roig va relatar el món de la burgesia catalana. Un món que coneixia de prop i que veia com s’anava descomposant. I també sempre des d’una mirada feminista, reivindicant de múltiples formes la lluita contra la societat masclista. Una lluita que per ella era inseparable dels drets socials que reivindica l’esquerra política: “El feminisme per a ésser total ha de saber emmarcar-se en un context polític que sigui alliberador”.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s