Zgustova recull les experiències de les dones als gulags al seu darrer llibre

De vegades, llegir un llibre és com espiar pel forat d’un pany que no saps ben bé on dóna. Assistir a una tertúlia amb Monika Zgustova i una desena de persones més en una llibreria del Poblenou, a Barcelona, ve a ser el mateix. Aquesta tarda, l’autora ens ha descobert un món nou a la majoria dels assistents. Un món ple de situacions complicades, però on de vegades també s’hi albira un bri d’esperança.

Fotografia del llibre "Vestides per un ball a la neu"
L’autora ha presentat Vestides per un Ball a la Neu, que enguany estrena la seva tercera edició.

Les dones també van viure al gulag

Zgustova ha presentat a la llibreria No Llegiu el seu darrer llibre, Vestides per a un Ball a la Neu. En aquest, s’expliquen de primera mà les històries de diverses dones que van viure en gulags al llarg de la seva vida. La realitat de cada persona és diferent, però tots els relats conflueixen quan es parla de dignitat, cultura i amistat. Zgustova destaca que aquests tres conceptes eren essencials per tal de lluitar contra la despersonalització que el gulag intentava exercir sobre elles. Algunes dones, per exemple, escrivien cites de Hegel o Kierkegaard en trossos de paper minúsculs que s’anaven passant de manera clandestina. A mesura que el manuscrit recorria el camp, les preses aprenien les cites de memòria i les recitaven mentre treballaven, en una jornada que podia durar de 12 a 14 hores.

Dones al gulag
Fotografia d’arxiu en què es pot veure dones treballant al gulag. Autor desconegut.

L’art com a via d’escapament

Era la cultura allò que les dignificava i era l’amistat i la sororitat allò que les mantenia fermes. Malgrat els múltiples intents de l’administració del gulag de separar grups d’amigues i d’esborrar la cultura, aquestes sempre tornaven a tornaven a florir. Les dones consideraven que, gràcies a l’art, podien transformar allò que era brut en bellesa. És per això que algunes d’elles, en sortir del gulag, van conservar durant tota la seva vida llibres i fotografies de l’època. I és que el pas més dur per a moltes d’elles va ser la reinserció a la societat. Al camp de treball havien interioritzat, a la força, una escala de valors que les acompanyaria tota la vida. L’austeritat seria el principi que regiria les seves vides després que aquestes abandonessin el gulag. La seva nova existència sovint els hi semblava insuficient, plena de coses banals i d’actes socials innecessaris. Així doncs, tot allò que no fos estrictament útil, era automàticament rebutjat.

Presentació llibre
La presentació de l’obra ha culminat amb un debat sobre la vida de les dones al gulag.

Tot i la duresa i la utilitat històrica del relat de Zgustova, la majoria mai havíem sentit parlar sobre les vides d’aquestes dones. Com ella assegura, aquesta és la seva motivació principal a l’hora d’escriure Vestides per a un ball a la neu. Sempre s’han explicat històries des del punt de vista dels homes, però mai una dona havia explicat com, tot i els intents d’eradicar-la, la seva vida seguia dins el gulag. L’autora també afirma que “quan estàs escrivint, ho revius tot” i, per aquesta mateixa raó, va anar construint el llibre de manera intermitent. Els relats de totes les dones la transportaven a una realitat en què es feia difícil sobreviure. I té raó, perquè a la llibreria del Poblenou l’ambient càlid i acollidor es trenca a estones i a tots els presents ens sembla, només per un instant, que nosaltres també estem amb elles en un gulag de la freda Sibèria.

____________________________________________________________________________________________

Us deixem el podcast de l’entrada per tal que la pugueu escoltar:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s